Left Nav Clouds Библиотека Курсове Информация Приятели Блог Left Nav Stars
Right House Image
Hand Picture, Dobar DenГост!.М.а.г.а.з.и.н ROBOTEV.com

Back

Комплект 16х2 LCD дисплей и I2C модул
Price
29.40 лв.

Комплект от LCD дисплей с по 16 символа на 2 реда и модул за управление на дисплеи по I2C протокол. Модулът, , базиран на PCF8574 чипа на NXP, използва само два от пиновете на микроконтролера и не се бърка в хардуерните UART пинове за серийна комуникация. Към дисплея и модула са запоени рейки за по-лесно свързване и комплектът включва кримпнати проводници с дължина 15 см за свързване към платка бредборд или друга рейка с входове.

Както е показано на снимката, модулът има по два пина за GND, Vcc, SDA и SCL. Достатъчно е да е свързан само един от двойката пинове. Вторите пинове служат като „разклонители“ към които могат да се свързват други I2C устройства.

GND се свързва към маса
Vcc към захранване - 5V
SDA към линията за данни (пин SDA или A4 на Уно/Леонардо или D20 на Ардуино Мега)
SCL към клок линията (пин SCL или A5 на Уно/Леонардо или D21 на Ардуино Мега)
По подразбиране адресът на модула е 0x27 (при ревизиите със сигнатура PCF8574AT адреса по подразбиране е 0x3F). С окъсяване на джъмперите в таблицата с адреси може да се зададе друг адрес и така към една I2C шина да се вържат повече от един дисплей.С помощта на потенциометъра може да регулирате яркостта на дисплея.

Работата с Ардуино е улеснена с " Wire " и " LiquidCrystal_I2C " библиотеките и буквално за няколко минути ще изписвате съобщения на дисплея. В Arduino Playground има и примерна скица.

Платката Ардуино не е включена в комплекта.

Полезни връзки

Електрическа схема на модула
Дейташийт на PCF8574 чипа на NXP
Дейташийт на AC-162B LCD дисплея
LiquidCrystal_I2C библиотека за Ардуино (разархивирайте библиотеката в папка Arduino>Libraries) /благодарности на Mario_H/
За версии на средата за програмиране преди Arduino 1.0, използвайте по-старата библиотека
Примерна програма за Ардуино
Ползване на кирилица /благодарим на Петър Гечев/


Този продукт е добавен в каталога на Wednesday 06 July, 2011.
Price
29.40 лв.