Left Nav Clouds Библиотека Курсове Информация Приятели Блог Left Nav Stars
Right House Image
Hand Picture, Dobar DenГост!.М.а.г.а.з.и.н ROBOTEV.com

Back

Регулатор на напрежение D24V5F1 1.8V (понижаващ)
Price
11.80 лв.

Този малък понижаващ (step-down) D24V5F1 регулатор работи с входно напрежение между 3V и 36V и ефективно ги намалява до 1.8V. Максималният ток на изхода е 500 mA. Ефективността на този тип импулсни регулатори е между 75% и 90%. Растера на пиновете е 0.1“, така че платката е съвместима с бредборд.

Регулаторите тип switching са много по-ефективни от линейните, особено когато разликата между входното и изходното напрежение е голяма.

Разполагат с power-save режим на работа, който се активира при слаби натоварвания и консумация на „празен ход“ (без товар), което ги прави подходящи за приложения с ниска консумация работещи ефективно на батерии.

Регулатора има защита от късо съединение, защита от прекалено голям ток и термална защита която изключва, за да предотврати прегряване. Платката няма защита от обръщане на поляритета!

Основни характеристики

  • Входно напрежение: 3V до 36V за напрежение на изхода от 1.8V до 2.5V
  • Фиксирано 1.8V изходно напрежение поддържано с 4% точност
  • Максимален изходен ток: 500mA
  • Ефективност (типично): от 80% до 93%
  • 500 kHz честота на превключване (когато не работи в power-save режим)
  • 200 uA консумация без товар
  • Вградена защита от прегряване и прекомерно голям ток
  • Малък размер: 13 мм x 10 мм x 3 мм

Използване на регулатора

Свързване

Този модул има четири пина: за изключване (SHDN), входно напрежение (VIN), маса (GND) и изходно напрежение (VOUT).

На пина SHDN може да се подаде „ниско ниво“ (под 0.4V) за изключване на изходното напрежение и превключване на платката в low-power състояние.

Платката има 100k Ohm pull-up резистор между SHDN пина и VIN пина, така че ако искате да е постоянно включена може да не свързвате никъде SHDN пина.

Докато на SHDN е подадено „ниско ниво“, токът протичащ през схемата предимно ще преминава през pull-up резистора и ще е пропорционален на входното напрежение (При 36V на входа консумация ще е 360 uA).

Ефективност на регулатора и изходен ток

Коефициентът на полезно действие (съотношението на енергията на входа към тази на изхода) е важна характеристика особено в системи работещи на батерии или за които е от значение температурата. Действителната ефективност зависи от входното напрежение и консумирания ток на изхода. На изображението по-долу е показана графика за ефективността при различни конфигурации. При ниска консумация този регулатор преминава в power-save режим, при който честотата на превключване е намалена. Това се налага за минимизиране на загубите на енергия, но може да направи филтрирането на шума трудна задача.

Типичен пад на напрежението

Пада на напрежението определя минимума на входното напрежение при който може да бъде достигнато желаното изходно напрежение. Например ако 5V регулатор има 1V пад на напрежението , входа трябва да е поне 6V за да гарантира изхода. Като цяло пада на напрежението се повишава с повишаване на консумацията.

Графиката показва типично ефективността на регулатора като функция на изходния ток:

Тъй като този регулатор изисква вход 3V което е много повече от 1.8V, за изхода падовете могат да се пренебрегнат. При вход 3V, на изхода до 500mA при 1.8V са гарантирани.

LC пикове на напрежение

При свързване на регулатора към електрическа схема, голямата първоначална консумация на енергия от схемата може да предизвика пикове на напрежението много по-големи от входното напрежение. Тези пикове могат да изгорят регулатора, защото понякога надвишават максималното за него напрежение (36V).

При тестове със стандартни захранващи проводници, входно напрежение над 20V предизвиква пикове на напрежение надхвърлящи 36V.

Ако ще използвате регулатора при вход повече от 20V или със захранване с голяма индуктивност препоръчваме да добавите 33uF или по-мощен електролитен кондензатор, в близост до регулатора, между VIN и GND пинове. Кондензатора трябва да е за 50V или повече.

Повече информация за LC пикове на напрежение можете да видите в инструкциите за употреба.


Полезни връзки

Страница на продукта

COM-0973


Този продукт е добавен в каталога на Monday 11 August, 2014.
Price
11.80 лв.