Right House Image
Hand Picture, Dobar DenГост!.М.а.г.а.з.и.н ROBOTEV.com

Back

Брейкаут платка NRF8001 - Bluetooth LE
Price
44.85 лв.

Това е така наречения Bluefruit LE (Bluetooth Smart, Bluetooth Low Energy, Bluetooth 4.0) брейкаут модул на Adafruit с чип nRF8001. Той позволява установяването на безжична връзка между Arduino и iOS или Android (4.3+) устройство. По същество устройството работи като симулира „прозрачна“ UART комуникация т.е. изпращане на ASCII символи между отдалечени устройства сякаш са свързани директно.

За разлика от класическия Bluetooth, технологията BLE няма същите ограничения свързани с разработката на приложения за iOS платформата. Това прави тези устройства отлично и лесно решение за всякакви проекти свързани с iOS.
И тъй като Android също официално поддържат Bluetooth Low Energy (от версия Android 4.3) този метод се превръща в универсален канал за комуникация с периферия, достъпен за най-използваните мобилни системи на пазара.

Стартирането с BLE модула е много лесно. Той може да действа като UART комуникационна линия (с RX и TX) по която да изпращате/получавате данни от вашето Arduino към iOS/Android устройство на разстояние до 10 метра.

От Adafruit предоставят демонстрационно приложение с отворен код за iOS (в секцията „Полезни връзки“), което има конзола за изпращане/приемане на данни. Към мобилното приложение има и скица за Arduino, която да демонстрира възможностите на модула. Скицата позволява безжично да бъдат конфигурирани пиновете на Arduino, съответно като входове или изходи, задаване на “високо“ или „ниско“ логическо ниво на пин, подаване на сигнал с ШИМ и четене на бутони и аналогови входове. Направете вашия прототип и ще може да го управлявате с мобилното приложение с отворен код написано на Objective-C (линк към репозиторито в секцията „Полезни връзки“).

Този bluetooth модул не може да бъде използван самостоятелно. Необходим ви е микроконтролер. Чипът nRF8001 комуникира по SPI и може да бъде управляван от всеки микроконтролер който има такъв интерфейс. Софтуерната библиотека, предоставена от Adafruit, е написана на C++ за Arduino, но може да бъде модифицирана за контролер по ваш избор.

Продуктът е за напреднали – за момента се препоръчва за хора, които са склонни да използват наличните демонстрационни приложения или могат сами да пишат приложения за iOS/Android (базирайки се на примерите предоставени от Adafruit).

До момента на съставяне на описанието не е наличен урок за писане на iOS/Android приложения свързани с модула, но от Adarfuit обещават, че ще направят скоро.

Физически характеристики

  • Размери: 29mm x 28mm / 1.14" x 1.10"
  • Дебелина: .8mm thick / .03"

Полезни връзки

Демонстрационно приложение за iOS
gitHub репозитори (на iOS приложението)
Урок за стартиране с модула (на английски)
Демонстрационно Android приложение
Описание на технологията Bluetooth Low Energy (на английски)
Страница на продукта
WRS-1116


Този продукт е добавен в каталога на Tuesday 19 May, 2015.
Price
44.85 лв.