Right House Image
Hand Picture, Dobar DenГост!.М.а.г.а.з.и.н ROBOTEV.com

Back

Триосен акселерометър ADXL345 на брейкаут платка
Price
54.10 лв.

Новата версия на сензора е с добавени два монтажни отвора, както и още един кондензатор за филтриране на захранването.

Сензора ADXL345 е с малки размери, тънък, консумира изключително малко електричество и разполага с три оси на отчитане с висока резолюция (13 бита) и обхват до +/-16 g. Изходящите данни са форматирани като 16 битови числа, съставени от две части по 8 бита.

Интерфейс за комуникация може да е както SPI (3 или 4 проводника), така и I2C.

Сензора ADXL345 е подходящ за измерване както на статичното ускорение на земната гравитация в системи отчитащи наклоняване, така и на динамичното ускорение породено от движение или механичен шок. Високата резолюция (4 mg/LSB) прави възможно отчитането на промяна в наклона с по-малко от 1 градус.

Сензора е снабден с няколко специални функции. Такава функция е долавянето на действие/бездействие отчитаща дали ускорението на коя да е от ориентационните оси надвишава зададен от потребителя праг. Друга функция е долавянето на “потупване”, отчитаща единични и двойни такива.  Сензора може да долавя и състояния на  free-fall, когато изпадне в “свободно падане”.  Тези функции могат да създадат прекъсване на един от двата конфигурируеми пина за прекъсвания.

Сензора разполага също и с буфер на 32 нива, тип FIFO (first-in-first-out)  който може да бъде използван за съхранение на отчитанията, така че да се намалят извикванията от главния процесор.

Сензора може да работи в “low-power mode”, позволяващ му базирано на движение управление на захранването. При този режим, сензора се активира ако отчете данни преминаващи предварително зададен от потребителя праг. Ако устройството работи в този режим, отчитането на данни се извършва с изключително малка консумация на електричество.

Основни характеристики:
  • Захранване: 2.0-3.6VDC
  • Изключително ниска консумация на ток: 40uA при отчитане, 0.1uA в режим на “готовност” (при захранване  2.5V)
  • Засичане на “потупвания”, единични и двойни
  • Засичане на free-fall
  • SPI и I2C интерфейси за комуникация
Полезни връзки

Електрическа схема (PDF файл)
Електрическа схема (Eagle файлове)
Дейташийт
Ръководство за бърз старт
Демонстрационна програма (ATmega328)
Пример с Arduino
Страница на продукта

SEN-0225


Този продукт е добавен в каталога на Thursday 01 August, 2013.
Price
54.10 лв.