Right House Image
Hand Picture, Dobar DenГост!.Н.о.в.и.н.и

Роботев е одобрен по програмата за преодоляване на последиците от COVID-19

(03.09.2020)

Търтъл Джет ООД, която е собственик на магазин Роботев е одобрена по програмата за преодоляване на негативните последици от пандемията от COVID-19. Освен на ЕС и ОПИК, искаме да благодарим и на всички наши клиенти и партньори, които не спират да ни подкрепят! opic-tabela

Участвайте в „Изобретателски маратон 2019“

(26.03.2019)

Физическият факултет при СУ с удоволствие кани всички желаещи да участват в Изобретателски маратон 2019 на тема „умни и полезни джаджи“. Това е един хардуерен хакатон, в който се стимулира изобретателския дух. Участниците в надпреварата сформират отбори от до 4 души и имат 48 часа да реализират идеите си. Регистрацията е отворена за ученици от 9 до 12 клас, студенти и докторанти от български учебни заведения. Отборите предварително регистрират идеите си за проекти, необходимите части и материали и нужните инструменти/апаратура. Организаторите осигуряват безвъзмездно необходимите материали за всеки одобрен и допуснат до участие отбор. Отборите ще имат на разположение и ментори – специалисти в различни области.

Календар на провеждане:

  • Регистрация на идеите и отборите: до 7 април
  • Първа информационна среща във Физическия факултет: 13 март от 17:00 в аудитория А205Втора информационна среща във Физическия факултет: 28 март от 17:00, аудитория А205
  • Публикуване на окончателен списък с допуснати до участие отбори: 14 април
  • Провеждане на маратона: 16–17 май
  • Публични защити на реализираните проекти, обявяване на класирането и награждаване на отличилите се: 18 май.

Хакаратонът се организира от физически факултет при СУ „Св. Климент Охридски“ с подкрепата на VMware България, Melexis България, IMI България, Smartcom България, Студентски съвет на СУ и магазин Роботев. За повече информация посетете сайта на Изобретателски маратон

Роботев пожелава успех на всички участници!

Покана за участие в хакатона „Изобретателски маратон 2018“

(06.03.2018)

Роботев има удоволствието да се присъедини към хардуерен хакатон в който водещи са експериментаторите и техните идеи.

Ти си ученик, студент или докторант, който има интерес към електрониката, роботиката или пък обичаш да създаваш неща? Имаш идея за джаджа, която е толкова хитроумна, че може да промени света? или поне твоето ежедневие? или пък просто е супер яка? Искаш да я реализираш, но все се намират причини да не го направиш (нямаш време, трябва ти помощ, нямаш части, не намираш мотивация, ...)? Запиши се в този хакатон и ще получиш помощ да реализираш идеята си! Ако не си ходил досега на хакатони, запиши се и не пропускай и този! Ако пък си ходил – ти си знаеш колко е яко, така че те очакваме!

Хакатонът ще се проведе на 17 и 18 май и се организира с подкрепата на Физически факултет към СУ и Vmware.

За повече информация, регистрация и заявка за части посетете сайта на Изобретателски маратон 2018.

Иван Ковачев спечели Raspberry Pi Zero от Томбола

(29.02.2016)

След дълго чакане за доставка на по-голямо количество Raspberry Pi Zero решихме, че е време да набавим поне една бройка, за да ви благодарим за подкрепата през 2015 и да зарадваме някой от участниците в Новогодишната томбола на Роботев.

Raspberry Pi Zero

В присъствието на един от клиентите ни в магазина (разбира се подбрахме такъв, който не участва в томболата) изтеглихме името Иван Ковачев! Оказва се Иван е купил Ардуино като подарък за своя племенник и той ще бъде зарадван и с Raspberry Pi Zero! За пореден път надхвърляме и собствените си очаквания и освен че успяхме да набавим от Zero преди дистрибутора за Европа, успяхме и да зарадваме двама човека с един изтеглен билет!

Честито на победителите, надяваме се да се забавляват и развиват с новата придобивка.

Още веднъж благодарим на всички, които участваха в томболата и също на всички, които ни подкрепят.

Коледна промоция от Роботев и подкрепа за HackFMI-2015

(14.12.2015)

И тази година от Роботев ще ви се отблагодарим за страхотната подкрепа с Коледни предложения за някой от най-продаваните ни продукти. И добрите новини не свършват дотук... освен отстъпките, всички поръчки над 60 лв ще бъдат с безплатна доставка.... и всички покупки, онлайн и на място в магазина ни в Гео Милев, ще участват в томбола за най-новото Raspberry Pi Zero в комплект с кабели за него.

Промоцията е валидна от 14.12.2015 до 3.01.2016.

Също така Роботев подкрепя и HackBulgaria в тазгодишното издание на HackFMI – Hack for Gadgets. Научете повече за партньорството ни и вижте как да се запишете за участие (и да спечелите невероятни награди!) на официалната страница.

Весели празници!

И Arduino Zero Pro отива при....

(05.05.2015)

Жребият, изтеглен от клиент посетил ни в магазина, посочи Любомир Янчев за големия късметлия и горд собственик на чисто ново Arduino Zero Pro.

Пожелаваме на Любомир много забавления и ползотворна разработка с най-новия и най-енергоефективен член на семейството на Ардуино – платката Zero Pro. Ядрото на платката е чипът на Atmel SAMD21 MCU, базиран на 32-битовия ARM Cortex® M0+ процесор.

28 март е Ден на Ардуино

(27.03.2015)

Любимата на всчики ни платформа Ардуино става на 11 години! Роботев заедно с хиляди други органиации и ентусиасти от цял свят се включва в празненствата, и подаръците са за вас. От 0:01 до 23:59 ч. на 28 март ще може да се сдобиете с Ардуино платки, шийлдове и комплекти с 10% намаление.

Всички закупили Ардуино продукт между 28 март и 9 април ще участват в томбола за една от първите Arduino Zero Pro платки, които очакваме през втората половина на април!

Също така, подкрепяме инициативата на нашите приятели от InitLab, които организират ден на „човъркане с Ардуино“. Там сте добре дошли независимо дали вече сте реализирали успешни проекти с Ардуино или сте напълно начинаещ. Ето и нефиналната програма на събитието:

  • До 11 сутринта ще се правим на бюрократи. Ще регистрираме проекти, по които ще се работи през деня. Кеф ви индивидуално, кеф ви отборно - ако искате да получите резервирано място и хардуер, където и с който да реализирате проекта си - моля, появете се преди 11 :)
  • От 11 до 12 ще се правим на учители. Ще обясним на начинаещите що е то Arduino и как се ползва, ще бъдат демонстрирани класическите примерни програмки - мигане, светкане, завъртане на моторче и т.н. Ще се задават въпроси и ще се отговаря, евентуално!
  • От 12 до 16 ще се скъсаме от кодене, хардуерстване, хакерстване и всякакви други Arduino related форми на удоволствие!
  • От 16 до 17 ще се състои състезание, организирано от приятелите ни от codebender.cc! Дори и аз не зная точно какво ще представлява състезанието, но едно е сигурно - потребителят ще получи Arduino smile emoticon
  • След 17 ще купонясваме, на който както му е кеф - ще продължим да си ръчкаме Arduino-тата, ще играем DOS-овски игри на архаични компютри, настолните игри също няма да са забранени!

Честит Ардуино Ден!

Изтеглихме печелившите от Новогодишната ни томбола

(16.01.15)

Късметлиите от Новогодишната томбола на Роботев вече са известни. Те бяха изтеглени от различни клиенти, посетили магазина ни в София в дните след края на промоционалния период. Както вероятно знаете, в томболата раздаваме десет броя Pololu A-Star 32U4 Micro. Имената на печелившите, подредени на случаен принцип, са:

Йосиф Велев, Пловдив
Виктор Арабаджийски, Русе
Роман Петров, София
Калин Лилов, София
Веска Ганчева, София
Данаил Манолов, София
Владимир Андреев, София
Виктор Узунски, София
Мариета Цолева, Враца
Слави Йончев, Варна

Ако сте в списъка и все още не сме се свързали с вас, за да се уговорим как да получите наградата, си включете телефона или проверете имейла.

Честито на всички, които спечелиха, надяваме се, че тези малки Ардуино платки ще ви вдъхновят да направите следващия си гениален проект! На останалите пожелаваме късмет във всички други игри и начинания през 2015!

Огромно БЛАГОДАРЯ на всички вас, които ни подкрепяте!

Работно време на Роботев по празниците

(22.12.2014)

В празничните дни физическият магазин на Роботев в кв. Гео Милев ще работи със следното работно време:

24.12 – от 10:30 до 16:00
25.12 – почивен ден
26.12 – от 10:30 до 16:00
27.12 – почивен ден
28.12 – почивен ден
29.12 – от 10:30 до 18:30
30.12 – от 10:30 до 18:30
31.12 до 4.01 - почивни дни

Онлайн поръчките ще продължат да се приемат без почивка, а доставки ще се правят през всеки официален работен ден, както и на 24.12 и 31.12 до 12:00ч.

Весели празници!

Коледна промоция и томбола от Роботев

(8.12.2014)

От 8 декември 2014 до 5 януари 2015 включително, можете да купите избрани Arduino продукти от каталога ни с 10% отстъпка. Надяваме се така да ви помогнем да направите 2015 още по-креативна и забавна с най-популярната в света платформа за хоби роботика, интерактивни проекти и направи-си-сам системи за домашна автоматизация.

Всички онлайн поръчки и покупки на място в магазина ни в София до 5 януари участват в томбола за една от петте десетте Pololu A-Star 32U4 Micro платки, които ще раздадем. Томболата ще се тегли до 12 януари и тогава ще обявим петимата победители.

Благодарим ви за страхотната подкрепа през 2014.

Весели празници!

Второ издание на Робо Лига България на 29 ноември

(07.11.14)

На 29 ноември 2014 (събота) в Бетахаус София ще се проведе второто издание на най-голямото ежегодно състезание с роботи в България – Робо Лига. Събитието е платформа за създаването, споделянето и развитието на идеи в областта на роботиката и цели да събере на едно място ученици, студенти, професионалисти и ентусиасти. И тази година роботите ще се състезават в дисциплините Мини сумо, Следене на линия, Лабиринт по линия, Супер линия, 3D лабиринт и свободен стил.

Подробна информация за правилата на всяка от дисциплините, както и форма за записване ще откриете на официалната страница на Робо Лига България.

Със сигурност мероприятието не е за изпускане, и все още имате достатъчно време да подготвите роботите си и да участвате в състезанието с най-силни роботи. Надяваме се да се видим там.

Празници на Роботиката и Мехатрониката в Русе – 26 и 27 май

(25.05.14)

Русенски Университет „Ангел Кънчев“ ще бъде домакин на Празници на Роботиката и Мехатрониката на 26 и 27 май. Събитието има за цел да събере хобисти, професионалисти и академици занимаващи се с роботика и мехатроника в Русе, региона и България и да покаже най-добрите им постижения.

На 26 май ще се представят презентации, доклади и демонстрации на роботи, а на 27 май ще бъдат състезанията. Успоредно с тези събития ще има изложение на фирми занимаващи се с роботика и мехатроника. Роботев се извинява, че поради натоварената програма няма да може да присъства на място и пожелава успех на организаторите и участниците. Надяваме се събитието да се превърне в ежегодна традиция и да се видим през 2015.

Състезанията ще се проведат в две части. В рамките на първата част всички отбори ще се състезават в десет категории - Робо Сумо 10х10, Робо Сумо 15х15, Лего Сумо, 2D Лабиринт, 3D Лабиринт, Следене на линия (лични разработки), Следене на линия (платформи), Самобалансиращи се роботи, Скоростна отсечка и Свободен стил.

Втората част на състезанията ще се проведе само между новосъздадените ученически отбори по роботика, които са спонсорирани от Джонсън Контролс Електроникс България ЕООД. Състезанията ще се проведат в три категории - Робо Сумо, Следене на линия и 2D Лабиринт.

Пълна информация за събитието, правилата за състезанията, както и форма за регистрация ще откриете в страницата на Студентски клуб „Роботика“ на Русенски Университет.

Български проект в Kickstarter, проект от Kickstarter в България

(15.04.14)

След като електронното устройство за изометрични упражнения, наречено TAO, спечели номинация за най-добро устройство в категорията personal wellness на тазгодишното изложение за потребителска електроника, CES, сега Kickstarter кампанията за устройството върви към успешния си край. TAO, и съпътстващата апликация за iOS и Android, позволяват не само да правите изометрични упражнения където и да се намирате, но и дават напътствия, както и възможност да следите своя прогрес. Прототипите на устройството и мобилните апликации са разработени изцяло в България и Роботев е горд участник в разработката на електрониката.

Kickstarter кампанията е към своя край, но все още имате време да се сдобиете с едно от тези прекрасни устройства и да подкрепите проекта.

Тази добра новина съвпада и с друга, също толкова значима. На 17 април (четвъртък) във Smart Fab Lab, проф Hamish Cunningham от Sheffield University ще изнесе лекция за своя проект MoPi – система за непрекъснато захранване на Raspberry Pi с батерии. Освен за проекта, проф Hamish Cunningham ще разкаже и за това как се прави успешна (макар и за сравнително малко пари) кампания в Kickstarter.

Ден на Роботиката 2014 в ТУ-София

(19.03.2014)

Дългоочакваният тазгодишен "Ден на Роботиката 2014" ще се проведе на 24.03.2014г във фоайето на втори учебен корпус на Технически Университет - София. Паралелно с това ще се проведе и семинар в Библиотечно-информационен център на ТУ-София. Входът е свободен и всички са добре дошли. Роботев е горд спонсор на състезанията по роботика, които ще се проведат непосредствено след семинарa. Участниците ще се състезават в следните категории:

Следене на линия - готови платформи
Следене на линия
Сумо - 10x10см, до 500гр.
Сумо - 15x15см, до 1кг.
Софтуерен лабиринт
3D Лабиринт
Лични разработки

В сайта на Студентски клуб "Роботика" към ТУ-София ще откриете правилата, както и формата за безплатна регистрация и пълната програма на събитието. Ние ще бъдем там, елате и вие!

Състезание по роботика на 5 март

(18.02.2014)

Робо Лига България има удоволствието да ви покани на състезание по роботика, което ще се проведе в рамките на младежкия кариерен форум "Аз, инженерът" в Интер Експо Център на 5.03.2014г. Събитието цели да обедини любители, ентусиасти, клубове към университети, средни училища, частни и държавни фирми. Състезанията ще бъдат в три основни категории: "Следене на линия", "Излизане от лабиринт" и "Мини сумо". Участие в състезанията може да вземе всеки, като правилата, които трябва да спазва са публикувани на сайта на Робо Лига. Броя роботи, които един участник може да регистрира е неограничен. Участието в състезанията не се заплаща, необходима е единствено регистрация през сайта на "Аз, инженерът".

По време на състезанията роботостроителите ще имат възможност да изложат произведенията си и да получат отзиви. Своеобразният “Freestyle” ще е в специално отделена зона на паралелно провеждащите се специализираните индустриални изложения MachTech & Metal, IFAM и Intronika. Те ще представят нововъведения в машиностроенето и инструменталната екипировка, в автоматиката, роботиката и мехатрониката, и в сектора на професионалната и промишлената електроника и компоненти.

И този път наградите са много примамливи – за всяка от трите състезателни дисциплини победителите ще получат ваучери за покупки от магазин Роботев. За първо място ваучерите са на стойност 300 лв, за второ - 200 лв и за трето - 100 лв. Разбира се има и специална награда за победителя във Freestyle. Наградите са осигурени от Интер Експо Център.

“Аз, инженерът”, организиран съвместно с Wish Box, има за цел да покаже на младите специалисти, студенти и гимназисти, че наука, иновации и възможности за професионална реализация в България има много. Събитието ще предложи на всички участници възможността да се запознаят отблизо с дейността на фирмите, техните постижения и проекти.

Част от „Аз, инженерът“ ще бъдат Глобул, Хенкел България, София Тех Парк, Телерик, Евромаркет Груп, AIGER, Space Challenges, Chaos Group, Walltopia, Институт „Фортедо“. Програмата включва корпоративни презентации, представяне на инженери и изобретатели, щандове - работилници на различни компании и организации, които ще подготвят конкретни задачи и казуси за решаване и ще показват нагледно части от своята дейност.

Ардуино курс за начинаещи в Smart Fab Lab

(15.01.2014)

След дълго прекъсване отново организираме Ардуино курс. За подробности вижте описанието на курса Играй с Ардуино.

Победителят в томболата е Петър Чонков от Варна! Поздравления!

(14.01.2014)

Победителят в новогодишната томбола на Роботев е Петър Чонков от Варна. Пожелаваме му да реализира много интересни проекти с чисто новото си Arduino Yun! Петър спечели с поръчка на двоен редуктор Tamiya, комплект колела и вериги Tamiya, и комплект за шаси с две платформи.

В томболата участваха 134 човека от цяла България и искаме да изразим огромната си благодарност към всички вас, както и към всички, които ни подкрепят през останалото време от годината. За нас а истинско удоволствие да ви помагаме да реализирате идеите си. Благодарим ви, че ви има!

Късметлията беше изтеглен от проф. Минко Балкански, един от най-големите физици на нашето време. На 11 януари имахме честта да се запознаем с проф. Балкански и да се насладим на гостоприемството му. Повод за срещата бе лятно училище по роботика, чийто организатор е оглавяваната от Професора фондация „Миню Балкански“. Лятното училище ще се проведе през месец август 2014 в с. Оряховица.

Благодарим и на Михаил Врачански, който документира изтеглянето на печелившия билет. На снимките са проф. Балкански, Симеон Янчев (основател на Роботев) и билетчетата с имената на участниците в томболата.

Безплатна доставка и възможност да спечелите Arduino Yun от Роботев

(11.12.2013)

За да отбележим идващите празници ще покрием куриерските разходи по доставката на всички онлайн поръчки над 50.00 лева. Промоцията важи за всички продукти от каталога ни и продължава до 2 януари 2014 включително.

Също така, един от клиентите направил покупка в периода 10 декември – 2 януари ще спечели най-мощната Ардуино платка – Arduino Yun. Името на победителя ще бъде избрано на случаен принцип и обявено до 10 януари.

Физическият магазин Роботев в кв. Гео Милев ще работи за празниците

14.12 – от 10:30 до 18:30
21.12 – от 10:30 до 18:30
23.12 – от 10:30 до 16:00
24.12 – от 10:30 до 16:00
25.12 – почивен ден
26.12 – от 10:30 до 16:00
27.12 – от 10:30 до 18:30
30.12 – от 10:30 до 18:30
31.12 – почивен ден
1.01 – почивен ден
2.01 – почивен ден

Екипът на Роботев ви благодари за неспиращата подкрепа и през 2013! Всяка ваша покупка или запитване ни носи удовлетворение, че усилията да ви помагаме да реализирате своите проекти си заслужават.

Весели празници!

Робо Лига България стартира със състезание в Интер Експо Център София

(30.10.2013)

На 9 Ноември, 2013г. от 9.30 часа в Интер Експо Център София ще се състои първото официално състезание на Робо Лига България.

Робо Лига България е инициатива за всички интересуващи се от роботика. Събитието е ежегодишно и събера ученици, студенти, професионалисти и ентусиасти в състезание с роботи. Мероприятието има за цел да обедини, специалисти и любители в областа на роботиката от всички възможни сфери (образование, наука, бизнес, производство, дизайн и др.) Категориите в състезанията дават възможност да се покажат различни хардуерни и софтуерни разработки и решения в зависимост от екипите и тяхното ниво.

Подробно описание на дисциплините и правилата на състезанието ще откриете на страницата на Робо Лига България. Роботев е горд спонсор на мероприятието и доставчик на наградите, който са най-големите давани досега в България и наистина си заслужават.

Освен състезания и презентации, Робо Лига ще организира и официална кръгла маса между бизнеса и образованието. На нея ще започне дискусията за Роботиката на национално ниво? Какви са интересите на младите хора в тази област? Какви са възможностите им за реализация? Къде са местата, където могат да научат повече? Като своеобразно заключение на събитието се очаква и сформирането на един формален фен клуб по Роботика, който да продължи да организира подобни състезания и дискусии, които да подпомогнат Роботиката и позиционирането й сред интересите на младите хора.

Състезанието по роботика е в събота от 11.00

(12.09.2013)

Състезанието по роботика, което ще се проведе в рамките на реално-дигиталния арт фестивал LivingWEB ще бъде в събота (14.09) от 11.00 до 14:30ч в културен дом “Средец” в София.

Има и малка промяна в правилата обявени в предишната ни новина - на трасето няма да има прекъснати участъци (това се налага поради несъответствие между новината и информацията в документа с правилата). Напомняме, че участието в състезанието е без такса, но е задължителна предварителна регистрация до 13 септември. Няма и ограничение в броя роботи, които може да регистрира един участник. Ние ще бъдем там, елате и вие!

Състезание по роботика и фестивали с интерактивни инсталации през септември

(22.08.2013)

В рамките на реално-дигиталния арт фестивал LivingWEB ще се проведе и състезание по роботика. Състезанието ще има две дисциплини – следене на линия и робо-сумо. Линията за следене ще е черна на бял фон и ще бъде широка 20мм. Линията също така ще се пресича и ще има прекъснати участъци. Участието в състезанието е без такса за участие, като е задължителна предварителна регистрация до 12 септември. Няма и ограничение в броя роботи, които може да регистрира един участник. Състезанието ще се проведе на 14 и 15 септември в културен дом “Средец” в София. На страницата за регистрация може да изтеглите и пълните правила за състезанията.

Освен състезанието, по време на фестивала LivingWEB ще бъдат представени уникални инсталации и пърформанси от „материализираното Интернет пространство“, в които артисти и посетители, ще стават част от “оживелите” социални мрежи. Ще има и лекции, открити уроци и иновативно експо.

В средата на септември в София ще се проведе и още един фестивал с интерактивни инсталации и пърформанси. Четвъртото издание на фестивала ще се проведе от 10 до 14 септември 2013г. в различни локации от централните сгради на Художествената академия на ул. Шипка 1 и ще представи отново съвременни артистични изследвания, технологии и практики в дигиталните изкуства в богата петдневна програма, включваща изложба, пърформанси, филмови прожекции, презентации и уъркшопи. Повече информация и пълната програма може да откриете на сайта на DA Fest.

Рекламна инсталация за Amstel с електроника от Роботев

(19.07.2013)

Роботев имаше удоволствието да разработи електрониката за рекламната инсталация Amstel Pause. С тази инсталация Amstel прави пореден опит да върне радостта от момента като използва технологиите, които до момента ни разсейват с непрестанни нотификации, телефонни обаждания и имейли. С инсталацията Amstel Pause всеки може да провери дали може да не прави нищо в продължение на три минути. Ако успеете да застанете пред машината и за три минути да не активирате нито един от шестте сензора - два PIR сензора за движение и четири сензора за разстояние - инсталацията ще ви възнагради с приятно охладена кутийка Amstel.

Инаталацията ще бъде на пл. "Света Неделя" № 7 (пред сградата на Булбанк) до 21 юли и е с работно време от 16 до 21 часа. През месец септември инсталацията ще обикаля и други градове в България.

Инсталация за дигитално графити

(27.06.2013)

На тазгодишния Sprite Graffiti Fest една от причините да го посетите ще бъде инсталацията за дигитално графити изработена от Роботев. Постарахме се много за да може рисуването на инсталацията да е възможно най-приятно и близко до това с истински спрей. Ние сме изключително доволни от резултата и се надяваме и вие да се забавлявате с тази инсталация. Фестивалът ще се проведе тази събота (29.06) в Борисовата градина в София. Заповядайте!

Нови, по-изгодни цени за доставка от 23 май

(23.05.2013)

От 23 май 2013 цената на доставката за поръчки от Роботев става 5.20 лв с ДДС. Ако все пак искате да си спестите напълно разходите за доставка, заповядайте на място в нашия офис или поръчайте компоненти на обща стойност над 200.00 лв.

Както и до сега, доставката става в първия работен ден след поръчка.

Quadcopter направен от стажанти в Роботев похвален от ТУ-София и Vbox7

(22.04.2013)

Учениците Ивайло Ценков (ТУЕС) и Михайл Врачански (СМГ) направиха quadcopter като задача за стаж в Роботев. Стажът беше замислен като двуседмичен, но продължи повече от пет месеца. Иво и Мишо имаха задачата да използват open source софтуер за quadcopter базиран на Ардуино и по-достъпни компоненти за да направят летащ дрон. След кратко проучване се спряхме на платформата Aeroquad, въпреки че не поддържа избрания IMU модул за ориентация.

Липсата на поддръжка за IMU модула наложи пренаписването на огромна част от софтуера на Aeroquad. Преодоляха се и куп други пречки с PID контрол, вибрации, кабели, батерии, мотори, перки... но резултатът определено си заслужаваше работата. А удоволствието от летенето с quadcopter-a ни накара да сключим партньорство с 3D Robotics и техните DIY Drones. Очаквайте съвсем скоро в каталога ни да се появят и летящи устройства с перки.

Quadcopter-ът беше отличен с Първа награда в дисциплината „Свободен стил“ на Деня на роботиката в ТУ-София проведен на 8 април 2013. Клипът за куад-а събра повече от 20,000 гледания в първите си 24 часа във Vbox7. Вижте го и вие!

Нови мнооого по-ниски цени за Ардуино Про платки

(27.02.2013)

Платките Ардуино Про на SparkFun вече са с нови, още по-ниски цени. Моделите Ардуино Про Мини 5V/16MHz, както и Ардуино Про Мини 3.3V/8MHz са с цена 19.95 лв. Ардуино Про 5V/16MHz е с цена 29.95 лв.

Ардуино Про серията е насочена към по-напредналите, които разбират ограниченията от липсата на конектори и нуждата от външен USB преходник като USB брейкаут платката или USB кабела. С ниската си цена, малки размери и наличен регулатор на напрежение платките Ардуино Про са подходящи за прототипиране, малки и средно-големи серии.

Ако купувате първото си Ардуино препоръчваме Arduino Uno.

В случай, че търсите още по-минималистично решение, прегледайте Arduino ISP и Atmega8 туториала на нашия приятел Димитър Димитров.

Средата за програмиране на Ардуино вече и на български

(12.02.2013)

От днес официална версия Ардуино има меню и на български език. Автор на превода е Валентин Ласков, почитател на отворения код помогнал за локализирането на различни сайтове и софтуерни продукти като sweethome3d, сайта и много от Fedora, сайта на LibreOffice, част от wiki-то на Blender и др. Роботев се включи като редактор на превода и ви молим ако откриете неточности, правописни грешки, или ако имате предложения за подобрение на превода да се свържете с нас.

Първата версия с менюта и на български език – 1.5.2 – все още е в бета, но може да се изтегли от страницата на Ардуино.

Валентин вече е автор и на туториал за ползване на Ардуино под Линукс, а скоро очаквайте и още полезна информация в българската секция на Arduino Playground.

Доркбот София за последно този сезон

(26.06.2012)

Последната среща на Доркбот София преди лятото ще се проведе на 28 юни от 19ч. в Червената къща на “Любен Каравелов” 15 в зала “Пеша Николов”. Наши гости ще са Нели Борисова, Веселин Георгиев и Иво Моравски.

Нели Борисова е художничка. Тази година завършва магистърка програма “Дигитални изкуства” в Националната художествената академия. Тя ще разкаже за своя проект “Хвърлен балон, спукан камък”, който бе част от изложбата “Hello World” в галерия “Васка Емануилова”. Повече за сапунените балони, китайските играчки и проблемите свързани с тях очакваме да научим на Доркбот #11.

Веселин Георгиев е програмист по професия. От четири години се занимава с хоби роботика и собствени проекти в сферата. Доставя му удоволствие да човърка и да учи нови неща. Той ще разкаже как хоби роботиката може да помогне на една коледна звезда да стане червена. Ако някой се е опитвал да отглежда това капризно растение сигурно ще има много въпроси към Веселин.

Иво Моравски се занимава с информационни технологии от около 15 години, а с хоби електроника и Ардуино - едва от около месец. Открива, че хоби електрониката е много лек и приятен начин да реализира различни идеи. При това заниманието е интересно и за двамата му по-големи сина. Ще ни представи Hex Clock или шестнайсетичен часовник на основата на Ардуино. Какво е общото между този проект и Лорд Ветинари на Тери Прачет очакваме да разберем с нетърпение в четвъртък.

Доркбот София на 19 април

(18.04.2012)

На 19.04., четвъртък, от 18.00ч. Доркбот София #10 ще гостува в галерия „Васка Емануилова“ като част Hello World, изложбата на първите художници, обучeни в магистърската програма „Дигитални изкуства“ в НХА. По време на Доркбот София, ще можете да разберете повече за работите на Яна Крачунова, Мартин Пенев и Стефан Дончев - част от участниците в изложбата.

Специален гост на Доркбот София този месец е Светлин Пенков - студент 3-та година в University of Reading, специалност Роботика и Изкуствен Интелект.

Повече за участниците

Светлин Пенков работи върху робот, който трябва да следи топка и когато му я подадеш, да я отблъсне обратно - това е част от учебната му програма за тази година. Светлин ще разкаже различните аспекти на целия проект и ще посочи проблемите, с които трябва да се справя в процеса на работата си. На преден план идва и въпросът дали този робот е интелигентен и още колко време остава, докато законите на Айзък Азимов започнат да се програмират задължително в роботите, които правим.

Яна Крачунова завършва първия випуск на магистърската програма “Дигитални изкуства” в НХА през 2010. Твори предимно в сферата на мобилните технологии, като разработва концепции, анимации и дизайн на софтуер за мобилни телефони. Р.Дж. Фишер разработва софтуер, прави инсталации за различни международни фестивали, води уъркшопи и лекции за креативно аудио-визуално компютърно програмиране.

Яна Крачунова и Р.Дж. Фишер ще разкажат за проекта “Like Bomba” и за това как са превърнали обикновен нетбук в устройство, което служи само и единствено за харесване на произволни страници във Фейсбук. Публиката ще разбере подробности за начина, по който работи цялата инсталация и как авторите заобикaлят официалния приложно-програмен интефейс (API) на социалната мрежа чрез разработване на специален Perl скрипт.

Мартин Пенев в момента се обучава в магистърска програма “Дигитални изкуства”. Участва в различни фестивали за съвременно изкуство. На Доркбот ще ни демонстрира работата си “Бутон” и ще сподели колко трудно е всъщност да се направи голям бутафорен бутон.

Стефан Дончев също е част от специалността “Дигитални изкуства”. Той ще разкрие тайните зад неговото магическо огледало. Да, точно така изглежда работата му “Изтриване”. Огледалото е способно да изтрива образа на човека, който се оглежда.

Нови продукти, курсове, инсталации...

(11.04.2012)

Събраха се няколко събития, които да споделим, затова ще бъдем кратки в първите за Роботев блиц новини.

Логически анализатор от Ikalogic

Роботев е официалният дистрибутор за България на френската компания за електронни устройства Ikalogic. Техният най-продаван продукт – логическият анализатор Scanalogic 2 PRO – вече е в нашия каталог. Набиращият популярност логически анализатор (и генератор) е достъпен и много лесен за употреба.

Безплатен Arduino курс в Telerik

Академия Telerik към българската софтуерна фирма организира безплатен курс Вградени системи и Ардуино, който ще се проведе от 23 до 25 април в зала Enterprise. Курсът с Arduino ще води Симеон Янчев – основател на Роботев. За да се запишете е нужна единствено регистрация.

Интерактивна инсталация с Ардуино в центъра на София

Arduino Ethernet е една от технологиите, който направиха възможно създаването на интерактивната инсталация за срещи The Date Place. Концепцията е дело на иновативната и смела рекламна агенция Next DC, a крайният клиент е Heineken. Инсталацията е изработена от Роботев, Kinetic, IT360, Transformatori и Puket. Може да се възползвате от нейните услуги до 29 април... видеото показва как...

Изложба на студенти от „Дигитални изкуства“ в галерия Васка Емануилова

Още симбиоза между изкуство и нови технологии с произход България. Заповядайте в галерия Васка Емануилова до 6 май, където може да видите изложбата Hello World с работи на шест от студентите завършили магистърската програма Дигитални изкуства към Националната Художествена Академия.

Още възможности да приСТЪПвате към успешната реализация на проекта

(18.02.2012)

Каталогът на Роботев се увеличи с още няколко продукта, който ви дават нови и по-добри възможности за реализацията на проекти със стъпкови мотори. Някой от най-разпространените приложения на стъпковите мотори са в принтерите, CNC машините и харддисковете, но могат да се използват за всякакви проекти изискващи прецизно позициониране. А някой ги използват дори и за да изсвирят музиката от Mario Bros.

За да отговорим на запитванията ви за по-големи стъпкови мотори вече предлагаме Биполярен стъпков мотор 42 х 47 мм, 200 стъпки на оборот (NEMA 17). Същият мотор се използва в 3D принтера на RepRap.

За обратна връзка и по-точно позициониране на стъпкови мотори (или друг вал) използвайте Енкодера за ротация с 200 импулса на оборот. Енкодерът е с квадратурни изходни сигнали А и В за да може да се определи както скоростта на въртене, така и посоката.

Драйверът за стъпкови мотори с А4988 все още е така лесен за употреба, но вече има и вградена защита от прекомерно силен ток.

И ако искате да използвате драйвера за управление на по-големи товари, предлагаме и подходящо оразмерени радиаторчета в комплект с термопроводимо двойно-лепящо тиксо.

Ясен затваря офиса на Роботев

(14.12.2011)

В периода от 16 декември до 2 януари ще се радваме на новородения ни син, Ясен, и физическият офис/магазин на Роботев няма да работи. Въпреки че нашият коледен подарък подрани с няколко дни, ще направим всичко възможно да продължим да ви обслужваме бързо и коректно, за да можете и вие да се насладите пълноценно на идващите празници. Всички онлайн поръчки получени до 16:00 ч. ще бъдат изпращани на същия работен ден. Също така ще следим имейл адреса ни (robotev@robotev.com) и ще отговаряме при първа възможност.

Весели празници и успешна 2012!


Ето го и Яската - ден първи :)